Podzim se vším všudy aneb zázvor nade vše

I sychravý podzim patří k životu a můžeme ho přivítat se sklenkou zázvorového čaje či svařeného vína, úsměvem na rtech a sluncem v srdci. 🙂

woods-1072819_640Prosluněné letní dny jsou nenávratně pryč a podzim se plně hlásí ranní mlhou, olověnými mraky, přes které se sluneční paprsky jen s obtížemi prodírají, aby nám připomněly, že podzim není jen šeď, ale i žlutočervené listí mnoha odstínů. Rtuť teploměru klesá pod 10°C a častý déšť nás nutí vytáhnout z botníku kotníkové boty a ze skříně uložený deštník.

Jak na tyto změny reaguje náš organizmus?

Rýma a kašel naznačují, že chlad a vítr (Feng Han) jsou dominantním vnějším patogenem, který se setkává s naším ochranným energetickým brněním (Wei Qi) a zkouší, jak je naše odolnost či imunita silná. V případě, kdy onemocníme, nebyla naše obrana pro vnější škodlivinu (Xie Qi) dostatečnou překážkou.

Větrný chlad se v první fázi projevuje zimomřivostí, pocitem zatuhnutí na šíji, bolestivostí těla, vodnatou rýmou. Zde je principem léčby zahřát vnitřek a ideálně spustit pocení, které svým odstředivým efektem škodlivinu – snažící se dostat hlouběji – „odpálkuje“. Jak?

Skvěle nám poslouží např. čaj z čerstvého zázvoru. Nakrájíme cca 6 plátků zázvoru a necháme vařit po dobu zhruba 5 minut, odvar přecedíme, přidáme trochu medu, jelikož zázvor je sám o sobě ostrý a štiplavý, a popíjíme do pocitu zahřátí a mírného pocení. Nepřidáváme citron, jenž chladí a póry zavírá!

Čerstvý zázvor: ginger-1714106_640

Povaha: teplá

Chuť: ostrá

Tropizmus: plíce, slezina, žaludek

Účinky: Zahřívá, spouští pocení a rozptyluje chlad, harmonizuje žaludek, uvolňuje plíce a zastavuje kašel.

Poznámka:

1. Neužívat dlouhodobě a pravidelně, či jako prevenci, hrozí akumulace horka.

2. Sušený zázvor má odlišnou charakteristiku, proto při vnějším napadení chladem je vhodný zázvor čerstvý.

 

Podobnou službu, jako čerstvý zázvorový čaj, nám rovněž poskytne svařené červené víno se skořicí a hřebíčkem, které rovněž zahřívá a spouští pocení, či vývar (hovězí, kuřecí, slepičí) do kterého přidáme jarní cibulku. Tu lze sehnat i na podzim 🙂 a také umí zahřát a spustit pocení.

Více o vlivu potravin na náš organizmus najdete v elektronické knize Vše, co jste kdy chtěli vědět o jídle, ale neřekli vám to.

Nebojme se sychravého podzimu a užívejme si každého ročního období!

 

Martin Řezníček
Terapeut a lektor TČM. Prostřednictvím čínské medicíny pomáhá lidem už mnoho let na jejich cestě k rovnováze a zdraví - osobní i online formou.

Je autorem e-booků Více než strava, Vše, co jste kdy chtěli vědět o jídle..., Typologie osobnosti podle 5 elementů nebo Výživa ŽENY a Výživa DĚTÍ.

Rovněž svými ONLINE KURZY pomáhá šířit moudrost čínské medicíny.
Jeho příběh si přečtěte ZDE >>
Komentáře
  • E-BOOK ZDARMA PRO VÁS:
    e-book zdarma
  • CHCI E-BOOK ZDARMA
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky