Dietetika očima čínské medicíny

VÍCE NEŽ STRAVA

Dietetika patří mezi 5 hlavních nástrojů TČM, kterým pomáháme klientovi vrátit se do přirozené rovnováhy, tedy ke zdraví. Tím, že denně konzumujeme potravu, minimálně 3x během 24 hodin upravujeme náš vnitřní chemizmus a tím ovlivňujeme vlastní zdraví. Navíc, změnu jídelníčku může každý provést ještě dnes, nemusí čekat až přijdou bylinky či na termín akupunktury.

Sun Simiao (581 – 682 n.l.), taoista a velký lékař, řekl, že nejdříve upraví pacientovi stravu a teprve, když to nestačí, použije byliny či akupunkturu. Doba je dnes jiná, chceme vše rychle, nejlépe hned. Pouhou úpravou stravy je cesta zpět k rovnováze pomalá, proto máme, vedle úpravy stravy, k dispozici ostatní nástroje, jak pacientovi pomoct: fytoterapii (tj. bylinnou léčbu), akupunkturu, masáže (Tuina) a cvičení Qi Gong.

PARADOX MODERNÍ DOBY

Kam se podíváme, tam najdeme rady jak se správně stravovat, co jíst, jak upravit pokrm, aby byl chutný a zároveň zdravý. Známé osobnosti píší kuchařky, odborníci na výživu moudře hovoří z TV obrazovek, dietetičtí specialisté přesně spočtou počet kalorií na den a doporučí složení denního příjmu potravy.

Zaručené diety shodí naše nadbytečná kila, detoxikují náš organizmus, odstrfruit-cocktails-1446093_640aní parazity, dodají dávku dobré nálady a zabrání jarní únavě. Máme přístup k jakémukoliv druhu potravin z celého světa, na vánoce zajdeme do supermarketu a koupíme kiwi, banán či meloun.

Tak jak je možné, že průměrný obyvatel západní poloviny Země je unavený a obézní???

Ne, nechystám se tvrdit, že pohled na stravování očima čínské medicíny je jediný správný a že bychom měli slepě přijmout vše z východu, ale pojďme se „zdravým selským rozumem“ podívat na dietetická pravidla, která vychází z jiného pohledu na člověka a svět, než je ten západní vědecký.

CHARAKTERISTIKA POTRAVIN

Každá potravina má tři základní charakteristické rysy – povahu, chuť a tropizmus, neboli zacílení na určitý orgán.

Povaha potraviny

Povaha popisuje termodynamický charakter potraviny, což sice zní velmi odborně a nesrozumitelně, ale jednoduše to znamená, jaký efekt potravina vyvolá v těle, když ji sníme. Povaha může být: chladná, svěží, neutrální, teplá a horká.

Např. Křen – povaha teplá, křen nás zahřeje, i když ho schovám do chladničky. Naproti tomu salátová okurka – povaha svěží, na ní to je i vidět, že nás ochladí.

 Chuť potravin

Rozeznáváme 5 základních chutí a každá chuť v organizmu má něco jiného v popisu práce – sladká, ostrá, kyselá, hořká a slaná. Např. ostrá chuť - rozptyluje, rozhýbává, podporuje oběh (Qi a krve), zvyšuje a umožňuje pocení. Naproti tomu kyselá chuť - smršťuje a svírá tkáně, zmenšuje otoky a stahuje póry, je účinná proti nadměrnému pocení.

soup-1905734_1920 Tropizmus potraviny, tzn. které orgány potravina přednostně ovlivňuje

Tato charakteristika popisuje vztah potravin k jednotlivým orgánům, tzn. např. vlašský ořech ovlivňuje ledviny (doplňuje jejich Yang ) a také tkáně, které ledviny vyživují (kosti i mozek). Červená řepa zase ovlivňuje srdce (vyživuje, osvěžuje) a tím i tiší ducha.


S povahovými rysy potravin čínská dietetika terapeuticky pracuje a využívá je. V praxi to znamená, že např. v létě, v jangovém období plném tepla, jíme více syrové zeleniny a salátů a naopak v zimě, v jinové fázi roku, ochlazující potraviny eliminujeme a do jídelníčku zařadíme více zahřívajících složek stravy.

Úprava stravy je často součástí strategie léčby a doporučení, které dávám svým klientům. hardcoverjacket_placený

Více si o pravidlech stravování podle TCM můžete přečíst v tomto e-booku >>>

Jeden tip z e-booku pro vás:

Když vás v zimě napadne vnější chlad (nastydneme, něco na nás leze, cítíme zimomřivost, může se objevit vodnatá rýma, zatuhnutí za krkem,…) vhodný je čaj z čerstvého zázvoru. Čerstvý zázvor je povahou teplý (na rozdíl od sušeného, který je až horký) a ostré chutě. Zahřeje vnitřek, otevře povrch, tzn. spustí pocení. To je princip léčby, jak se zbavit škodliviny při napadení chladem. Můžeme přidat trochu medu, aby čaj nebyl příliš štiplavý, ale nepřidávat citron či pomeranč, protože kyselou chutí, která svírá, bychom pocení zabránili. To v tomto případě nechceme.