Neprůstřelná imunita dětí i dospělých a jak ji posílit

Silná imunita je pojem, který s nadcházejícím podzimem skloňujeme ve všech pádech. Oprávněně. Tím spíš v době, kdy se dohadujeme o smyslu nošení roušek a dalších nařízených restrikcích a kdy se děti vracejí do školních lavic.

Právě imunita rozhoduje, jestli s přicházejícím podzimním ochlazením začneme kašlat a smrkat, nebo jestli se nás vnější škodlivý patogen nedotkne. Jistě, můžeme se pod vlivem hororové mediální masáže zabarikádovat doma, jíst nashromážděné potraviny a nevystrčit nos. Ale je to řešení?

Osobně mi přijde smysluplnější zapracovat na svém životním stylu, stravování a zdravotním stavu tak, abychom organizmus vyladili a imunitu posílili. Zde nám může být tradiční čínská medicína (TČM) pomocníkem více než vítaným. Pokusím se nyní výraz imunita převést do pojmů, se kterými čínská zdravověda pracuje, ale srozumitelně, pochopitelně pro západně myslícího člověka.

Součástí našeho energetického systému je obranná energie (Wei Qi), což je něco jako energetické brnění. Wei Qi koluje v povrchových vrstvách organizmu a chrání nás před vnějším napadením. Představte si, že jste taková energetická cibule. Jde kolem patogen (chřipka, nachlazení či covid 19), skočí na nás a snaží se probourat dovnitř organizmu. Buď je Wei Qi – energetické brnění – natolik silné, že atak patogenu odrazí, nebo je patogen silnější, pronikne dovnitř a nastává boj v dalších hlubších vrstvách. Takže nám jde o to, abychom energetické brnění posílili. Jak na to?

jak posílit imunitu

Obranná energie Wei Qi je součástí celkového energetického systému, tedy její efektivita je přímo úměrná naší celkové energetické hladině. Tu je třeba zvednout, zejména pociťujeme-li více únavy. V praxi a pod drobnohledem čínské medicíny to znamená harmonizovat osu Plíce – Slezina – Játra – Ledviny. Záměrně říkám harmonizovat, ne jen posílit, protože cílovou metou je vyvážený organizmus, který není vychýlený ani jedním směrem.

Zároveň je třeba zmínit, že když se po čínsku řekne Plíce či Slezina, neznamená to fyziologicky jenom daný orgán, ale mnohem víc. Např. za názvem Slezina se skrývá ta část organizmu, která ze snědené potravy vytahuje energii potřebnou k životu a nepotřebné posílá pryč. Pojem Slezina zde tedy odpovídá velké části celého trávicího traktu. Podobně je to i s Plícemi, Játry a Ledvinami. Záměrně je píši s velkými písmeny.

Asi nikoho nepřekvapí, že Slezina je hodně ovlivnitelná stravou. A zde je prostor, kde každý z nás může účinně zapracovat sám na sobě.

1. pilíř – strava

Slezina miluje pravidelnost a nesnáší nic, co jí zvlhčuje, zachlazuje či jinak zraňuje. Nejspolehlivěji to dělá mléko (kravské) a výrobky z něj, cukr a sladké a potraviny konzumované v nesprávný čas. Zatímco s mlékem a cukrem to je jasné, potravina v nesprávnou dobu zasluhuje vysvětlení.

Každá potravina má tři základní charakteristické rysy – povahu, chuť a tropizmus. Povaha popisuje termodynamický charakter potraviny, což sice zní velmi nesrozumitelně a odborně, ale jednoduše to popisuje efekt, který potravina vyvolá v těle po konzumaci.

Ten může být chladný, svěží, neutrální, teplý a horký. Křen má povahu teplou, zahřívá, i když ho máme uskladněný v lednici. Zázvor to samé. Naproti tomu salátová okurka je povahy svěží, ochlazuje. Rajče také. Meloun, kiwi a banán mají povahu chladnou, hodně zachlazují. Takto můžeme rozdělit všechny potraviny.

Podrobněji se charakteristice potravin a jejich vlivu na organizmus věnuji v e-booku Vše, co jste kdy chtěli vědět o jídle, ale neřekli vám to.

Takže, když se v zimě (nejjinovější období roku) budete nutit do salátů, syrové zeleniny a ovoce, prokazujete své Slezině medvědí službu. Zachlazujete ji a zraňujete. Přes zimu tedy většinu zeleniny a ovoce tepelně upravujeme.

Co tedy ANO:

  • Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Snídaně by měla být teplá, aby podpořila narůstající Yang (v okolní přírodě i v našem těle).
  • Teplá snídaně je např. obilná kaše (rýžová, jáhlová, ovesná,…) vařená ve vodě či v rostlinném mléku, polévky jsou rovněž výbornou snídaní, ale i míchaná vajíčka nebo „ham and egs“. Do kaše lze přidat semínka, oříšky, rozinky a další sušené ovoce, dochutit javorovým sirupem. Vhodnou snídaní rozhodně není jogurt!
  • Strava by měla být čerstvá, pestrá a zahrnující zeleninu, ovoce, obiloviny, luštěniny i živočišné produkty a pokrývající všech pět základních chutí (sladkou, slanou, hořkou, ostrou i kyselou). Investice do kvalitních potravin se nám vrátí.
stravování čínská medicína

Zapomeňte na polotovary, průmyslově předpřipravené pokrmy tipu „Domácí svíčková jako od maminky v prášku“, kterou stačí rozmíchat ve vodě, 2 minuty ohřát v mikrovlnce a servírovat na stůl. Cokoliv prošlo průmyslovou technologií, šetří sice čas na přípravu, ale množství předané Qi (energie) se blíží nule.

Zapomeňte na fastfoody, polotovary nadupané cukrem, zvýrazňovači chutě, barvivy a stabilizátory. V jednoduchosti je krása a doma připravené palačinky z pohankové mouky mají mnohem více Qi než předpřipravená instantní směs, byť přímo od Dr. Oetkera.

  • S podzimem a v zimě přidáváme zahřívající potraviny, zeleninu tepelně upravujeme. K pití je vhodná voda, čaje, šťávy (ne z koncentrátu). V zimě dáme přednost teplému nápoji. Těsně před jídlem, během a po jídle nepijeme, logicky, nechceme ředit žaludeční šťávy. Přesto je pitný režim důležitý.
  • Během jídla se věnujeme jídlu, nekoukáme na TV, do tabletu, telefonu, nehádáme se s partnerem. Jíme v klidu, ne ve stresu.
  • Tip 1: Při prochladnutí, když nás venku ofouklo, když máte pocit chladu a cítíte, že na vás něco leze, je vhodné se vnitřně zahřát a vyvolat pocení. S tím nám pomůže zázvorový čaj (vaříme 4–6 plátků čerstvého zázvoru po dobu 10 minut), ostrou chuť můžeme otupit medem, citron rozhodně nepřidávat. Účinek lze navýšit přidáním skořice, hřebíčku či fenyklu. Podobnou službu udělá i svařené červené víno se skořicí a hřebíčkem nebo polévka – vývar, kam přidáme jarní cibulku nebo pórek.
  • Tip 2: Trocha ostré chuti podporuje činnost Plic. Vhodné potraviny, které bychom měli více zařadit do jídelníčku na podzim, jsou: bílá ředkev (Daikon) nebo ředkvičky, nať petržele, cibule, jarní cibulka nebo pórek, mrkev, bazalka, koriandr, žampióny, kedluben, zelí, bílá dýně,…

2. pilíř – pohyb

Slezina transformuje Qi (energii) z jídla, Plíce mají na starost její redistribuci po těle. Plicím pomůžeme přiměřeným pohybem, ideálně v prostředí s čistým ovzduším (les, hory, u vody,…). Nemusíme se denně zničit ve fitku, stačí zařadit do týdenního režimu pravidelný pohyb, který vám vyhovuje – chůze, běh, kolo, plavání, protahování, pilates, jógu, Qigong, apod. Pohyb pomáhá plicím s rozvedením Qi po celém těle. 10–20 minut denně je lepší než 2 hodiny 1x týdně.

100 kroků po jídle ti zajistí 99 let života“ (staré čínské přísloví)

imunita čínská medicína

3. pilíř – odpočinek

V čínské medicíně výrazu „zdraví“ odpovídá slovo „rovnováha“ nebo „harmonie“. Rovnováha čeho? My si tady pomáháme výrazy YinYang. To není nic tajemného, mysteriózního. YinYang nám pomáhají popsat bipolární svět kolem nás, neustálé střídání opačných polarit, jako den a noc, teplo a zima, atp. Jde o to, že veškeré naše konání by mělo střídání YinuYangu reflektovat.

V praxi to znamená, že aktivita (yangový charakter) musí být vyvážena odpočinkem (yinový charakter). Právě na dostatečný odpočinek zde chci poukázat. Když delší dobu „pojedu na 120 %“, v práci denně 12 hodin, potom ještě do fitka nebo na squash, o víkendu na ferraty do Alp, s tím, že „odpočívat můžu až v hrobě, haha“, tak nutím organizmus, aby si sahal do rezerv, což v čínské medicíně znamená oslabování Ledvin.

Takové chování významně snižuje energetickou hladinu organizmu, tedy i imunitu. Dostatečný odpočinek, dostatečný a kvalitní spánek, jsou klíčové a nezbytné podmínky nejen celkové pohody, ale i silné imunity. Netřeba dodávat, že zde mluvím o rovnováze. Tedy zahálka, lenošení a nicnedělání jsou opačný extrém, který rovněž neprospívá.

Pro upřesnění, odpočinek nemusí nutně být ležení bez hnutí na lehátku či koukání do blba. Odpočinkem zde myslím jakoukoliv aktivitu yinového charakteru, kdy se neženu za výkonem, cílem, např. pohodová procházka podél řeky, četba dobré knihy na lavičce pod jabloní, meditace, atd.

  • Tip: Potraviny, které vyživují Ledviny, jsou např.: kustovnice, černý sezam, hroznové víno, borůvky, ostružiny, vlašský ořech, jedlý kaštan, černé olivy či krůtí maso.
kustovnice čínská, goji

4. pilíř – psychická a emoční pohoda

Tento pilíř je hůře uchopitelný, přesto velmi důležitý a souvisí zejména s Játry. Játra dohlížejí na to, že se v těle dějí procesy a hýbe se vše, co se má hýbat – Qi, krev, lymfa,… Zároveň Játra jsou citlivá na jakoukoliv emoční zátěž, omezení, stres. Emoce silně ovlivňují energetický systém, orgány a duševní rovnováhu. Myslíte, že nám a naší imunitě pomáhá každodenní mediální bombardování hororovými články evokujícími strach?????

Chci být v obraze“, namítnete. No jo, ale všeho s mírou… i zde musí být rovnováha mezi pozitivními a negativními informacemi, jestliže nechcete žít ve svém soukromém peklíčku a koukat se na svět brýlemi strachu, nebezpečí a násilí.

Několik doporučení:

  • Eliminujte nebo alespoň si dávkujte přísun informací, které vás stresují. Opravdu není nutné sledovat nárůst nakažených a nebezpečí číhající na nás ze všech stran několikrát za den.
  • Věnujte se činnosti, která vám dělá radost a baví vás a u které zapomenete na svět kolem.
  • Nastavte si rutinní režim, jestliže vám negativismus až deprese začnou znepříjemňovat život. Zařaďte procházky, cvičení/sport, setkání s přáteli, meditace, cokoliv, co prospívá duševní hygieně.
  • Berte vše, co vám život přináší, s nadhledem a humorem. Když se toto podaří, zjistíte, nejen že vaše okolí se mění k lepšímu, ale rovněž vaše zdraví (a imunita) na tom budou mnohem lépe.
jak posílit imunitu

Podzim a návrat dětí do školních lavic

Ať už se vám to líbí, nebo ne, je to fakt. Přesto můžete napomoci tomu, aby vaše dítě disponovalo silnou Wei Qi, energetickým brněním, tedy imunitou. Strava je tady klíčová, protože, a znám to u vlastních dětí, afinita dětí a zejména puberťáků k fastfoodu, coca cole, brambůrkům a sladkostem je obrovská. A většinu dne jsou již mimo vliv rodičů.

Věděli jste, že třetina školáků nesnídá? A že polovina z nich má nedostatek železa v krvi?

Řekli jsme si, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne a že by měla být teplá. Na kvalitní snídani vašich dětí dohlédnout můžete a na večeři také. Dále platí, že vy musíte jít svým dětem příkladem, i když o to navenek nestojí a dávají to okatě najevo. Nedostatek železa odpovídá v čínské medicíně obrazu nedostatek Qi a krve a lze ho vyřešit kvalitní stravou.

I pro děti platí vše, co jsme si řekli výše. K snídani plnohodnotné obilné kaše (rýže, jáhly, ječmen, oves, quinoa, špalda,…) s oříšky, rozinkami, sušeným ovocem, nebo polévky doplněné kvalitním kváskovým chlebem či míchaná vajíčka.

Ke svačině může být zbytek kaše od snídaně, kvalitní chléb s domácí pomazánkou a bylinkami, semínka a oříšky se sušeným ovocem (v chladném období), mrkev či ovoce v teplém období, či domácí energetické tyčinky. Jako nápoj neslazený čaj (např. šípkový), příp. ředěnou šťávu z modrých hroznů.

Tipy na vhodnou stravu dítěte v každé etapě jeho života + základní typologii dětí s konkrétními doporučeními najdete v e-booku VÝŽIVA DĚTÍ >>

Závěrem přeji vám/nám/sobě/všem veselou mysl, pevné zdraví, neprůstřelnou imunitu a hodně dobré Qi!

Martin Řezníček
Terapeut a lektor TČM. Prostřednictvím čínské medicíny pomáhá lidem už mnoho let na jejich cestě k rovnováze a zdraví - osobní i online formou.

Je autorem e-booků Více než strava, Vše, co jste kdy chtěli vědět o jídle..., Typologie osobnosti podle 5 elementů nebo Výživa ŽENY a Výživa DĚTÍ.

Rovněž svými ONLINE KURZY pomáhá šířit moudrost čínské medicíny.
Jeho příběh si přečtěte ZDE >>
Komentáře
  • E-BOOK ZDARMA PRO VÁS:
    e-book zdarma
  • CHCI E-BOOK ZDARMA
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky