Lékořice – více než strava

kořen lékořice

Kořen lékořice – jedna z „bylinek“ na pomezí léčivky a běžné potraviny, kterou používáme při přípravě jídel. Terapeutický záběr je ale široký.

Čínský název:                    Gan Cao  licorice-233958_640

Překlad:                              Sladká bylina

Farmaceutický název:      Radix Glycyrrhizae

Povaha neutrální, chuť sladká a vstupuje do všech 12 akupunkturních drah.

Účinky:

  • Vyživuje Slezinu a doplňuje Qi (celková slabost, dušnost a zadýchávání se, únava, nechutenství, kašovitá stolice…)
  • Pročišťuje horkost a odstraňuje toxin (kožní hnisavé problémy)
  • Zastavuje kašel a rozpouští hleny (kašel a astma)
  • Uvolňuje spasmy a staví bolest (křečovité bolesti břicha)
  • Harmonizuje ostatní bylinky ve směsi

Příběh o lékořici

V jedné malé vesničce žil doktor – bylinkář a svým umem pomáhal lidem ze širokého okolí. Jednoho dne ho zavolali do jiné vesnice, vzdálené několik dní cesty. Během jeho nepřítomnosti ovšem přicházeli pacienti, kteří hledali pomoc. Doktorova manželka si začala dělat starosti: „Manžel obvykle léčí nemoci podáním několika dávek odvaru z bylinek. Co kdybych pacientům nabídla alespoň suché větvičky, které používáme na topení do krbu. Snad jim neuškodí a psychicky pomůže vědomí, že začali užívat medicínu“.

Nařezala suché větvičky na malé kousky a zabalila je do sáčku. Kdokoliv přišel s žádostí o pomoc, obdržel tuto medicínu: „ Toto jsou léčivky, které mi zde manžel nechal. Dokáží léčit všechny nemoci. Uvařte si z nich doma odvar a vypijte.“

Pacienti byli vděční a chtěli za bylinky zaplatit. „Ne, ne, nejdříve se uzdravte, zaplatit můžete potom“, odpověděla manželka, protože přeci jen měla trochu černé svědomí.

Nicméně, mnoho pacientů se cítilo lépe a lépe s každým užitím namíchaných bylinek.

Po několika dnech se doktor vrátil domů a divil se, proč mu lidé přicházejí platit za medicínu, kterou jim nedal. „To je za bylinky, které jste tu zanechal, a které nám dala vaše žena“, zněla odpověď. Doktor byl zmatený a šel si promluvit s manželkou.

„Cos jim dala za byliny? Jak jsi je léčila?“, ptal se jí v kuchyni tak, aby to nikdo neslyšel. Manželka vysvětlila, co udělala a starý doktor z toho byl velmi překvapený: „Jak je možné, že medicína zabrala? Vždyť ti lidé trpěli různými chorobami?“

Následujícího dne sám obešel všechny nemocné ve vesnici, aby zjistil, jak se jim daří. Některé z nich před léčbou zlobil žaludek a slezina, někteří přišli se zahleněním a kašlem, jiní s pálením v krku či vředy na pokožce. Všechny vyšetřil a zjistil, že jim je lépe.

Od té doby začal při léčbě tuto „sladkou bylinu“ (Gan Cao), jak ji nazval, sám používat, protože nejen, že vyživuje a posiluje Slezinu, ale umí i odstranit patogenní horkost a toxin.

Martin Řezníček
Terapeut a lektor TČM. Prostřednictvím čínské medicíny pomáhá lidem už mnoho let na jejich cestě k rovnováze a zdraví - osobní i online formou.

Je autorem e-booků Více než strava, Vše, co jste kdy chtěli vědět o jídle..., Typologie osobnosti podle 5 elementů nebo Výživa ŽENY a Výživa DĚTÍ.

Rovněž svými ONLINE KURZY pomáhá šířit moudrost čínské medicíny.
Jeho příběh si přečtěte ZDE >>
Komentáře
  • E-BOOK ZDARMA PRO VÁS:
    e-book zdarma
  • CHCI E-BOOK ZDARMA
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky