„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným“, nezapomenutelná věta ze slavné novely Vladislava Vančury skvěle natočené Jiřím Menzelem vystihující několik chladnějších letních dnů dokládá, že ne vždy byl počátek léta pouze o prosluněných horkých dnech. Stejně jako loni se i letos slunečné dny budou střídat se dny deštivými, chladnějšími.
Astronomické léto začíná 21. června, ale podle čínského kalendáře se začíná rodit již v květnu. Jak se chovat během letních měsíců nám přibližuje Vnitřní kánon Žlutého císaře (Huang Di Nei Jing – Su Wen, sladění ducha a Qi / energie čtyř ročních období):
Tři letní měsíce se nazývají „bujnost a nádhera“. Je to období, kdy vše bují a krásní, Qi nebes se promíchává s Qi země, rostliny jsou v plné síle. Lidé mají v létě chodit spát pozdě a vstávat časně, nesmí jim vadit, že dny jsou dlouhé a slunečné. V myslích nesmí přechovávat hněv, duševní nálada má odrážet rozjásanou letní atmosféru, aby i duch rozkvétal a Qi mohla volně vystupovat ven.
Pozornost mají směřovat ven a zajímat se o okolní svět. To odpovídá letní Qi a to je cesta její rozvíjení v létě. Kdo se jí protiví, poškozuje si srdce a na podzim se může stát, že bude churavět horkým onemocněním. Když si nevytvoří dostatečné podmínky pro shromažďování podzimní Qi, budou se choroby opakovaně vracet i v zimě.
Přes léto bychom tedy měli být aktivní, hodně času trávit venku v přírodě, sportovat, cestovat, chodit spát později a časně vstávat. Léto je nejjangovější období roku, což by se mělo promítnout i do našeho jídelníčku – lehčí strava, jinovější – více zeleniny, ovoce, ubrat minerály. Pozor na chlazené nápoje a ledové potraviny, působí kontraproduktivně a zraňují organismus. I sexuální aktivity si dopřejme více, než v zimě. 🙂
…grilujte až v okamžiku, kdy se slunce přiblíží k horizontu, a pokrm doplňte dostatečným množstvím zeleniny a salátů. Léto je opravdu nejjangovější období roku, grilovaní hodně „jangizuje“ grilovanou potravinu a většinou grilujeme maso, které ve většině případů je samo o sobě dostatečně jangové. Tudíž je zde až příliš mnoho jangu najednou, který je třeba vyvážit jinem (zeleninou) a tím, že slunce (největší představitel jangu v této části vesmíru) zapadlo, nebo se blíží k horizontu.
Více informací o zásadách vyváženého stravování a vlivu tepelné úpravy na potraviny se můžete podrobně dočíst v tomto e-booku >>.
Pokrm osvěžuje a posiluje, vytváří Qi/energii a šťávy, je vhodný jako letní oběd.
Ingredience: sezamový olej, žampiony, listy špenátu, pepř, sůl, citron, smetanový jogurt, kurkuma, třtinový cukr, čili koření, (divoký) losos, muškát.
V horké pánvi rozehřejeme sezamový olej, osmahneme žampiony nakrájené na plátky a necháme vařit 5 minut pod pokličkou, přidáme listy špenátu a necháme dojít na mírném ohni. Přidáme čerstvě pomletý pepř a špetku soli s dostatkem citronové šťávy a polévkové lžíce smetanového jogurtu (na porci), špetku kurkumy, třtinového cukru a čili. Do zeleniny položíme plátky divokého lososa a necháme vařit 10 minut na mírném plameni. Posypeme špetkou čerstvě nastrouhaného muškátu.
Dobrou chuť a krásné léto! 🙂