Alkohol a jiné „neřesti“

Je alkohol neřest?

Čínský pohled na alkohol, kávu a jiné „neřesti“ je čistě pragmatický. Není špatné a dobré, zdravé či nezdravé, je pouze popis, jaké procesy se nastartují, co to v lidském těle udělá. Někdy to může prospět, jindy uškodit.

champagne-590767_640

Jaký je tedy alkohol?

Zde se čínští mudrci shodují s indiány – alkohol je „ohnivá voda“. Oheň je velmi silný Yang, který způsobí, že se večer cítíme dobře, prohřívá a rozhýbává stagnace, uvolňuje blokády, otevírá zamčené komnaty. Řekneme i to, co bychom normálně neřekli. In vino veritas, ve víně je pravda, vlastně v každém alkoholu.

Z ohnivé vody postupně „voda“ odteče (= častější močení), „oheň“ zůstane a způsobí vše, co je postupně, a zejména následujícího ráno, nepříjemné. Rozdmýchá vnitřní vítr (= točí se nám hlava), znásobí horkost (ta v noci obtěžuje srdce – „císaře“ a špatně spíme), vysuší tekutiny (= máme žízeň a suchost v ústech), což způsobí jejich zahuštění a tvorbu Tanu nebo-li hlenu. Ten má za následek obluzenost, zpomalenost, vznik stagnací a bolest hlavy.

Ve staré Persii platilo pravidlo, že každá důležitá dohoda probíhala ve dvou fázích. První fáze večer, spolu s hostinou, jídlem, zábavou a dostatečným množstvím pití. Tam vznikla jedna podoba dohody. Druhá fáze proběhla druhý den po vystřízlivění. Tak vznikla druhá podoba a následně finální dohoda jejich společným průnikem. Logiku to mělo.

Pivo se chová více yinově, samozřejmě v závislosti na procentu alkoholu, organizmus zachlazuje a dodává více matérie, zejména v oblasti pasu – fajnšmekři říkají, že „pivo dělá krásná těla“ :-). salzburg-708785_640

Nápoje s alkoholem napomáhají vzniku tzv. vlhké horkosti, což je patogen, který v čínské medicíně způsobuje celou řadu nežádoucích zdravotních potíží. Sestává, jak již název napovídá, z horka a z vlhka, které jsou namíchány v jistém poměru.

Vlhké horko s převahou horkosti nad vlhkostí má tendenci stoupat spíše nahoru a způsobuje např. pocit vnitřního tepla, hněvivost, vznětlivost, zarudnutí či vyrážky, agresivní pocení, pálení očí, atd. Vlhká horkost s převahou vlhkosti naopak spíše klesá v organizmu směrem dolů a zapříčiní např. pocit tíhy v končetinách, zarudlá mokvavá ložiska na pokožce, gynekologický výtok, záněty močových cest, kašovitou stolici, únavu a malátnost, atp.

V každém případě je vlhká horkost patogen, jenž našemu zdraví nepřispívá a neměli bychom podporovat jeho vznik.

Káva – ano či ne

Káva je povahy teplé, chuti hořké a umí rozhýbat Qi, zvedat Yang a odvést vlhkost. Ovlivňuje srdce, játra, žaludek, močový měchýř a tlusté střevo. Bližší informace o vlastnostech potravin z pohledu čínské medicíny najdete ZDE.

Hořká chuť napomáhá diuretickému efektu (po vypití kávy běžíme na WC) a má tendenci k vysušování žaludku. Lidé, co často konzumují čistou černou kávu, se dříve či později dopracují k nedostatku Yinu v žaludku (příznaky: nepohoda v oblasti žaludku s pocitem pálení, suché rty, suchost v ústech,…).

Jakmile do kávy přidáme mléko, žaludku to pomůže, protože nesnáší sucho, ale zase slezina nebude jásat 🙂 (slezina v čínské medicíně se nerovná slezině jakožto orgánu!), protože ta nesnáší nic, co jí naopak zvlhčuje – více informací nejen o ovlivnění trávicího traktu najdete ZDE.

U lidí, které rozbolí hlava, když si nedají svou ranní kávu, tedy příčinou (bolehlavu) musí být stagnace, které brání přirozenému pohybu a toku Qi. Káva je rozhýbe a rozpustí a hlava nebolí (stagnace a blokády jsou jednou z příčin i těžkých bolestí hlavy).

coffee-777612_640

Suma sumárum, když si dáme kávu k doladění vnitřní pohody v rozkošné kavárničce s výhledem na Lago Maggiore, je to naprosto v pořádku. Když si ovšem dáme kávu, protože cítíme obrovskou únavu typu „bez toho kafe okamžitě usnu“, není to dobře.

Káva rozhýbe Qi (energii), ale neumí ji dodat. Jen donutí organizmus, aby si sáhnul do svých rezerv, což je „spalování zítřejšího dříví“. To samé můžeme říci o energetických drincích.

Pořád platí, že zdraví rovná se rovnováha. Tělo má schopnost seberegulace, proto si můžeme (někdo více, jiný méně) dovolit úlet jedním či druhým směrem, ale jakmile se od ideální středové linie odchýlíme příliš, o to těžší a déletrvající bude proces návratu zpět ke zdraví.

O dalších „neřestech“ si povíme příště :-).

Martin Řezníček
Terapeut a lektor TČM. Prostřednictvím čínské medicíny pomáhá lidem už mnoho let na jejich cestě k rovnováze a zdraví - osobní i online formou.

Je autorem e-booků Více než strava, Vše, co jste kdy chtěli vědět o jídle..., Typologie osobnosti podle 5 elementů nebo Výživa ŽENY a Výživa DĚTÍ.

Rovněž svými ONLINE KURZY pomáhá šířit moudrost čínské medicíny.
Jeho příběh si přečtěte ZDE >>
Komentáře
  • E-BOOK ZDARMA PRO VÁS:
    e-book zdarma
  • CHCI E-BOOK ZDARMA
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky