KOV miluje spravedlnost a řád – poznáváte se?

prvek KOV

I dnes budeme pokračovat v TYPOLOGII OSOBNOSTÍ. Zatímco Země, kterou jsme probrali minule, je osobnost zemitá, realistická, stojící pevně oběma nohama na zemi, člověk, u něhož dominuje prvek Kov, je rytíř na bílém koni. Kolik kovu v sobě máte právě vy? 

Kov v surovém stavu pochází z hlubin země a v tomto stavu je prakticky nepoužitelný. Teprve za vysoké teploty a tlaku dojde k přeměně a zušlechtění a pod rukama šikovného kováře či zlatníka se surovina transformuje v překrásný šperk nebo ostrou sekyru. Stejně tak v našem již dobře známém pentagramu elementů to je právě Oheň, který kontroluje Kov a Kov zase ovládá Dřevo.

Kovová konstituce

Konstitučně bývá Kov vyšší štíhlé postavy, oválného tvaru obličeje a může se u něj projevovat tendence ohýbat ramena dopředu. Mívá světlou pleť, rovné vlasy a u muže předpokládáme hustší ochlupení. Typický Kov má zvučný hlubší hlas, rychlý metabolismus a tudíž, na rozdíl od Země, nebude mít problém s nadváhou (pod prvek Kovu spadají orgánově plíce a dle čínské medicíny jsou právě plíce zodpovědné i za kůži včetně chlupů a sílu hlasu).

Kov a jeho osobnost

Osobnost Kov je rytíř kulatého stolu, který ve jménu vyšších ideálů jede na bílém koni s taseným mečem do boje. Ctí spravedlnost, věrnost, chce být statečný a galantní.

Je to typ upřednostňující přímou logiku, řád a disciplínu, strukturu a organizaci, metodiku. V prostředí, kde je jasná hierarchie, zřetelně „vyznačená cesta“ se cítí jako ryba ve vodě. Dá přednost projektům, kdy má zadanou startovací čáru, dílčí cíle a jednoznačně vytyčená očekávání s minimem možností improvizace.

Je perfekcionista se smyslem pro detaily, ale zároveň umí zamotaný problém zjednodušit a osekat až na dřeň, pomyslný gordický uzel rozetnout.

Je vnímavý, zdvořilý, ale zůstává chladným, cení si partnerství a nemá rád povrchní řeči. Jeho jistá emoční zdrženlivost je jeho ochranou/brněním před emočním zraněním. Tím, že emoce jsou svět nepředvídatelný a chaotický, Kov je nedokáže řádně zpracovat, tudíž z nich má respekt a stávají se pro něj tenkým ledem.

Dokáže být intelektuálně břitký, s vysokou sebe-disciplínou, což často vede k profesní úspěšnosti. Daří se mu řešit problémy, nejlépe rozetnutím uzlu. Často se stává právníkem nebo soudcem, rovněž se mu daří v ozbrojených složkách, jako výkonný úředník i bankéř. Samozřejmě má rád práci s kovem – kovář, zlatník nebo slévač.

Charakteristika typická pro osobnost Kovu je: síla, nezávislost, koncentrace a spravedlnost, odvaha, kontrola emocí, smysl pro správnost, tvrdost. Ale za „drsnou“ slupkou bývá vnitřně nejistý, s nižším sebevědomím a zápolí se schopností plnit rodičovské či partnerovo očekávání, což ovšem skrývá uvnitř. Hůře navazuje vztahy pro svou jistou emoční odtažitost, je samotářský, dává přednost menší skupině blízkých (celoživotních) přátel, má sklon nahrazovat intimitu materiálními věcmi. Snaží se kontrolovat vše v sobě i kolem sebe.

Během života by měl pracovat na své tvrdohlavosti, učit se akceptovat změny, neřešit minulost – umět ji pustit, a umět vyjádřit emoce, zejména smutek. Dávat si pozor na upjatost, kterou se Kov brání bolesti.

Zatímco zdravotně Země mívá sklon k nadváze a vnitřní vlhkosti, Kov má sklon k vysušování organizmu. V životních okamžicích, kdy se nedaří a necítí se „v pohodě“, mívá respirační problémy (např. se vrací astma), objevuje se ekzém či jiný kožní problém, zácpa, frigidita. Zvětšuje se jeho sklon ke smutku, pocity viny a selhání, dovolí mu poškozovat současné vztahy.

Dobře mu dělá aerobní cvičení (= cvičení trvající nad 15 minut, kdy zapojujeme velké skupiny svalů, v pravidelném tempu a je spojené s hlubokým dýcháním), tanec, protahovací cviky, meditace spojená s hlubokým dýcháním. Rovněž prospívá poslech muziky.

Dieteticky je prospěšná strava šťavnatá, rodící tekutiny a Yinové složky, bohatá na vlákninu a ostrá chuť, potraviny bílé barvy (např. daikon). Naopak vadí přemíra masa, vysušující potraviny, pečivo, káva, kouření, junkfood (fastfood a polotovary).

Dietetická doporučení

Co ANO:

  • Potraviny svěží, neutrální či teplé povahy
  • Chutě ostré, kyselé, sladké a slané
  • Technika úpravy jídla: vaření v páře, blanšírování, dušení a vaření
  • Dostatečný příjem tekutin, zeleniny a ovoce
  • Nebojíme se „hutných“ potravin (živočišné produkty, houby, semínka a oříšky, mořské řasy,…)
  • Vhodné jsou vývary, polévky, pomalý hrnec, congee
  • S doplněním Yinu vždy doplňujeme i Qi
  • Mléčné produkty jen za předpokladu silné Sleziny

Doporučené potraviny

  • Obiloviny: Jáhly, ječmen, amarant, quinoa, pšeničné klíčky, pšenice, rýže,
  • Luštěniny: Tofu, černé fazole, ledvinové fazole, fazole mungo a jejich klíčky, fazole adzuki, hrášek,
  • Zelenina: Řepa, avokádo, zelená listová zelenina, špenát, mrkev, rajčata, květák, dýně bílá, okurka/cuketa, batáty, ředkev
  • Ovoce: Hroznové víno, borůvky, ostružiny, moruše, banán, vodní meloun, hrušky, kustovnice, čerstvé fíky, jablka, citrus, švestka, broskev, meruňka, ananas, hrozny, kiwi, jahoda, avokádo
  • Maso: Vepřové, kachní, králičí, ústřice, kaviár, husa, mušle
  • Mléčné výrobky: Ghí, sýr, jogurt, mléko
  • Oříšky, semínka: Sezam (černý) a ostatní semínka a oříšky
  • Oleje: Omega 3 (lněný, konopný), pupalkový, z pšeničných klíčků
  • Sladidla: Med, melasa
  • Nápoje: Čerstvé džusy (z červeného ovoce, citrusové, zeleninové), pivo (pšeničné)
  • Ostatní: Mořské řasy, zelený ječmen, houby, sójové mléko, bambusové výhonky, Jidášovo ucho

Více informací o charakteristice jednotlivých potravin a jejich efektu na náš organismus se dozvíte v tomto e-booku >>

Příklad doporučených pokrmů

Congee (= rozvařená bílá rýže) s kustovnicí a černým sezamem, chryzantémové víno (Ju Hua – chryzantémové květy, Sheng Di – rehmánie, Dang Gui – děhel, Gou Qi Zi – kustovnice), černé fazole s mořskou řasou, cibulí a mrkví, termicky vyvážené ovocné a zeleninové šťávy.

Co spíše NE:

  • Chuť: (Ostrá) a hořká
  • Povaha: Horká a (teplá)
  • Příliš zahřívající potraviny – chilli, česnek, skořice, skopové maso…, smažené
  • Vysušující potraviny – krekry, pufované chlebíčky, pečivo
  • Stimulanty – bílý cukr, tvrdý alkohol, káva, červené víno, sladkosti, ostré koření, energetické drinky
  • Vysušující nebo příliš zahřívající metody vaření– pečení, grilování, smažení, pražení
  • Vše, co vadí Slezině
  • Pozor na nedostatek spánku, nadměrnou fyzickou aktivitu, stres a nadměrnou sexuální aktivitu

Milé Kovy, Země, Vody, Dřeva i Ohně, gratuluji, že jste se prokousali až k závěru. Věřím, že už máte představu, jak typický Kov vypadá a jak se chová. Kdo má ještě pochybnosti, vzpomeňte si na profesorku McGonagallovou z příběhů Harryho Pottera. 🙂

Zůstaňte s námi a příště nás čeká element Voda se svou adaptabilitou, vnitřní moudrostí a intuicí.

Martin Řezníček
Terapeut a lektor TČM. Prostřednictvím čínské medicíny pomáhá lidem už mnoho let na jejich cestě k rovnováze a zdraví - osobní i online formou.

Je autorem e-booků Více než strava, Vše, co jste kdy chtěli vědět o jídle..., Typologie osobnosti podle 5 elementů nebo Výživa ŽENY a Výživa DĚTÍ.

Rovněž svými ONLINE KURZY pomáhá šířit moudrost čínské medicíny.
Jeho příběh si přečtěte ZDE >>
Komentáře
  • E-BOOK ZDARMA PRO VÁS:
    e-book zdarma
  • CHCI E-BOOK ZDARMA
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky