Jste vodní nebo ohnivý typ?

I přesto, že každý z nás je jiný, jedinečný, že máme odlišnou oční sítnici, jiný otisk prstu, odlišné složení mikroflóry v trávicím traktu, i jinou DNA, můžeme s jistou mírou zjednodušení zařadit jedince do určité přihrádky, kde rysy osobnosti a konstituce, fyzické příznaky, emoce, chování či temperament naznačují příslušnost k dané skupině. Říkáme tomu typologie.

Typologie podle 5 elementů

Typologií existuje nekonečná řada, jak na západní, tak na východní polokouli Země. Zařazení jedince do určité přihrádky využívají psychologové (např. introvert vs. extrovert; cholerik, sangvinik, atp.), lékaři (krevní skupiny) či astrologové ve svých horoskopech, ale se škatulkováním se setkáváme i v každodenním životě (blondýny, brunetky či rusovlásky; Ostraváci, Pražáci, Brňáci; vlastně i to, že chlapečci chodí čůrat do místnosti označené jinak než holčičky).

Zaškatulkování, byť se mu přirozeně bráníme, lze využít k vysvětlení chování jedince, k posílení našich silných stránek, či k předejití zdravotních problémů, ke kterým máme sklony, jak si ukážeme v tomto seriálu.

Z pohledu východních filozofií se vedle všeobecně známého rozlišení Yin – Yang (přesněji nadbytek Yinu, nedostatek Yinu, nadbytek Yangu, nedostatek Yangu) nabízí dělení podle 5 elementů/prvků.

Žádná typologie nemá ambice postihnout složitou osobnost člověka ve všech aspektech, ani se o to nesnaží.  Přesto typologie podle 5 elementů/prvků dokáže osvítit silné a slabé stránky, vysvětlit tendence k určitému způsobu jednání na danou situaci i změnu nálad v běhu života, naznačit čemu se vyhnout a čemu se věnovat, abychom žili v souladu s vesmírnými silami a zbytečně neplýtvali energií ve snaze plavat proti proudu.

Každý prvek disponuje jasně danou charakteristikou, vlastnostmi a je v určitém vztahu s prvky ostatními. Zároveň se můžeme přes brýle pěti prvků podívat na okolní svět a poodhalit platná pravidla jeho fungování, byť by byla jakkoliv skrytá. Komplexní informace naleznete v e-booku Typologie osobnosti podle 5 elementů.

Díl I. – prvek Země

Člověk, v jehož osobnosti převládá prvek Země, se vyznačuje mohutným, ale spíše měkkým tělem a silnými končetinami se sklonem k tloustnutí, zejména v břišních partiích. Yin-yangově je tento prvek vyvážen. Mívá silné čelisti a hranatý obličej, nažloutlou pokožku.

Stojí oběma nohama pevně na zemi, dokáže být soucitný, empatický, chápající a je druhými vyhledáván, protože je dokáže vyslechnout a povzbudit. Má rád fyzický kontakt, je mazlivý, milující a oddaný.

Lze ho charakterizovat popisem: stálost a stabilita, praktičnost, spolehlivost, rozvážnost, empatie, čestnost, pracovitost, laskavost a opatrnost, má sklon k zadumání a přemítání. Bývá až tvrdohlavý a neústupný, ale v rozhádaném kolektivu představuje zklidňující prvek.

Je hloubavý, přemýšlivý či často zamyšlený, ale v okamžiku, kdy je vyveden z rovnováhy, sklouzává k obsesivnímu a zabíhavému myšlení, k vytváření si starostí, k sebestřednosti a sobeckosti.

Jeho soucitnost a spolehlivost ho často staví profesně do oblasti služeb, dělá mu dobře starat se o druhé, protože poskytuje soucit, ochranu a „výživu“, prostor k růstu, nicméně si musí dávat pozor, aby nesklouzl k pocitu nepostradatelnosti a k následným vztahovým závislostem. Nebo k „dávání příliš mnoho“ a postupnému vyčerpání.

Během života se učí nastavit si vlastní hranice, starat se o sebe a umět říct NE. V bouřlivých etapách života, při pocitu nejistoty a vykořenění, mu pomáhá práce na zahradě, procházky v přírodě, práce s hlínou/keramikou, masáž či meditace zaměřená na propojení s okolím, žití v přítomnosti a držet mysl na uzdě.

Profesně rád pracuje se zemí, ať již je to práce na zahradě, stavitelství, reality či ochrana přírody, ale i sociální oblast a pojišťovnictví. Rovněž ho uspokojuje kutilství a domácí práce, vaření a péče o někoho, i kdyby to měl být domácí mazlík.

Fyziologicky je pro prvek Země tématem vlhkost až zahlenění. Zdravotně mívá sklon k trávicím problémům, kašovité stolici, únavě či potravinovým alergiím, k přejídání a obezitě, diabetu, otokům, bolestem kloubů.

Dieteticky mu dělá dobře tepelně upravená strava, obiloviny a kořenová zelenina. Naopak vadí zchlazující potraviny, přemíra cukru a sladkého, mléko a mléčné výrobky, rafinované potraviny a zmrzlina. 

Dietetická doporučení:

ANO

  • Potraviny povahy neutrální a teplé, chuti spíše fádní a sladké s úpravou neutrální a zahřívací (vaření, paření, dušení, blanšírování)
  • Obiloviny a kořenová zelenina
  • Pravidelnost stravování, lépe menší porce častěji
  • Lehce stravitelné pokrmy, dát přednost jednoduchosti, vyvarovat se extrémů
  • Potraviny tepelně upravovat, vč. zeleniny či ovoce, zejména v období zimy, teplé snídaně jsou nezbytné
  • Vhodné jsou polévky, zejména vývary, nebo např. pomalý hrnec
  • Těsně před, během a po jídle nezapíjet

NE

  • Přejídání, nepravidelnost v jídle, složité kombinace jídel
  • Smažené, fritované, těžké, tučné, příliš ostré, syrové/raw
  • Sladidla a koncentrované cukry – dorty, sušenky, slazené nápoje
  • Studená jídla – přímo vytažená z ledničky, mražená jídla, nápoje s ledem, zmrzlina
  • Omezit mléčné výrobky z kravského mléka – mléko, jogurt
  • Omezit potraviny s chladnou povahou (lze vyvážit tepelnou úpravou)
    • pivo, zelený čaj, bílé víno
    • rajčata, okurky, ledový salát, klíčky
    • citrusy, banán, kiwi, vodní meloun

Příklad doporučených pokrmů:

kuřecí či hovězí vývar, dýňová polévka, míchaná vajíčka s tofu a zázvorem, congee s rozinkami, mandlemi a skořicí, krůtí plátek s dýňovým pyré, rizoto se slzovkou, česnekem a žampiony,…

Zůstaňte s námi, příště se seznámíme s prvkem Kov, který miluje řád, pravidla a strukturu 🙂 .

Martin Řezníček
Terapeut a lektor TČM. Prostřednictvím čínské medicíny pomáhá lidem už mnoho let na jejich cestě k rovnováze a zdraví - osobní i online formou.

Je autorem e-booků Více než strava, Vše, co jste kdy chtěli vědět o jídle..., Typologie osobnosti podle 5 elementů nebo Výživa ŽENY a Výživa DĚTÍ.

Rovněž svými ONLINE KURZY pomáhá šířit moudrost čínské medicíny.
Jeho příběh si přečtěte ZDE >>
Komentáře
  • E-BOOK ZDARMA PRO VÁS:
    e-book zdarma
  • CHCI E-BOOK ZDARMA
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky