Pokračujeme v seriálu o léčivkách, které se rovněž využívají při přípravě běžných jídel a dnes se dostávají na stůl nejen v Číně.
Shan Yao, neboli jam čínský, rostlina, která podle legendy zachránila od jisté smrti hladem několik tisíc vojáků uvězněných uprostřed hor. Dnes se tato bylina rovněž pohybuje na hranici mezi běžnou potravinou určenou na jídelní stůl a léčivkou hojně využívanou lékaři čínské tradiční medicíny pro své zdravotní účinky. Proč o ní píšu nyní? Protože, mimo jiné, dodává energii, posiluje a vyživuje plíce, které jsou obzvláště na podzim náchylné k onemocnění.
Český překlad: Horská léčivka/bylina
Farmaceutický název: Rhizoma dioscoreae
Český název: Jam čínský, oddenek
Povaha neutrální, chuť sladká, tropizmus k plicím, slezině a ledvinám.
Vykopává se na začátku zimy, omyje, suší na slunci. Vnější slupka se odstraní, krájí se na plátky.
Dávkování v bylinných směsích 9 – 15 g / den v odvaru; jako potravina až 100 g /den přidává se do běžné stravy, příp. usušit, rozemlít a užívat denně 6 – 9g prášku. Neužívá se ve stavech nadbytku a horkosti v organizmu.
Vyživuje a posiluje slezinu a plíce (stavy únavy, nechutenství, dušnosti, pokašlávání, kašovité stolice, kdy se vše zhorší námahou).
Doplňuje esenci (Jing) a Yin ledvin a plic (noční pocení, pobolívání beder, suchý kašel – zejména v noci, časté močení světlé moči, pomočování,…).
V Číně se používá při léčbě diabetu (DM II.typu).
V dávných dobách byla Čína rozdělena na mnoho menších, vzájemně soupeřících, států. Jednoho dne, silnější země v podhůří vysokých hor, napadla slabšího souseda a zbývajících pár tisíc bránících se vojáků zahnala vysoko do horského údolí, ze kterého nebylo úniku. Uchvatitel se usadil před vstupem do údolí a tím odstřihl jakoukoliv možnost přísunu potravin pro poražené vojsko. Těm zbývala jistá smrt, buď na čepelích nepřátel při pokusu probít se ven z hor, nebo smrt hladem uprostřed horských velikánů.
Uplynul rok a ani jeden voják z údolí se neobjevil na dostřel luku. Uchvatitel usoudil, že slabší armáda do jednoho muže zemřela hladem a polevil v ostražitosti. Ale potom, za noci dlouhých nožů, obležení vojáci náhle zaútočili nebývalou silou a razancí, překvapili zlenivělého nepřítele, zdecimovali ho a dobyli zpět svá území.
Nikdo nechápal, jak mohli vysoko v horách přežít celý rok bez zásobování zvenčí. Později byla záhada vysvětlena, vojáci přežili díky divoké rostlině, která v údolí rostla v dostatečném množství. Přes léto se rostlina pyšní krásnými bílými květy a její kořeny jsou velké a mají sladkou chuť. Je neuvěřitelné, že tato rostlina zachránila životy několika tisíců vojáků. Pojmenovali ji Shan Yu (Shan = hora, Yu = setkání) k oslavě toho, že rostlinu objevili v okamžiku, kdy zoufale sháněli potravu.
Později se rostlina dostala na běžný stůl jako výživná potravina a navíc se ukázalo, že skvěle pomáhá při oslabené slezině a žaludku, že vyživuje a posiluje plíce a ledviny. Tím se neodmyslitelně zapsala na seznam bylinkářů tradiční čínské medicíny.
Od té doby ji lidé přejmenovali Shan Yao, tedy Horská bylina.
Polévka s jamem a mandlemi na posílení plic
Všechny přísady vložíme do hrnce, přidáme 6 šálků vody a vaříme po dobu 30 minut na mírném ohni. Dochutíme špetkou soli a pepře, jíme na prázdný žaludek.