Záměrně říkám léčivky, ne pouze bylinky, protože v čínské fytoterapii – bylinkářství, najdeme léčivky nejen ze světa rostlin 🫒, ale i minerály (např. sádrovec) nebo živočišného původu (např. exkrementy bource morušového, aj. 🙂 ).
Dnes se zaměříme na kůru mandarinky, nebo-li Chen Pi. V překladu „stará kůra“. Charakteristika říká, že kůra je povahy teplé, chuti ostré a hořké s tropizmem ke slezině a plicím.
Doporučené dávkování je 3-9 g v odvaru, což je nejúčinnější forma podání. Ovoce se sbírá v době zralosti, na podzim, slupka se sloupne (ovoce slupne 🙂 ) a suší na slunci, poté se nechá uležet, aby odpovídala názvu „stará“. Stačí týdny až měsíc. Netřeba dodat, že v případě zakoupených mandarinek je nutností důkladné omytí slupky (!).
Mandarinková kůra spadá do kategorie léčivek harmonizujících pohyb Qi v těle a má spíše klesavý efekt.
Jelikož vysušuje, nedoporučuje se v případě nedostatku tekutin v organizmu. Stejně tak dlouhodobé podávání bez správné indikace může narušit přirozený pohyb Qi v těle.
Příště si povíme o dalších léčivkách a věřím, že nyní vám již bude líto kůru mandarinky vyhodit!
👉👉 Už jste přihlášeni na online přednášku? Více informací a rezervace místa na této stránce >>