V životě vše plyne, vše podléhá změnám v pravidelných cyklech. Po zimě přichází jaro a léto, den začíná úsvitem a končí hlubokou tmou, člověk či rostlina se rodí, roste a vyvíjí, dosahuje maximálního rozvoje, poté chřadne a zmírá, nebo přechází do jiné formy existence. Životní koloběh se nám může líbit či nelíbit, můžeme s ním souhlasit a nesouhlasit, můžeme se třeba stavět na hlavu a psát nesouhlasné petice. Zbytečně.
Mudrc naopak žije v souladu s vesmírnými cykly a tak plyne s proudem řeky života, využívá změny energií k vlastnímu prospěchu a šetří svou životní sílu, kterou potřebuje k smysluplnému a kvalitnímu životu.
V bibli tradiční čínské medicíny, ve Vnitřním kánonu Žlutého císaře, je popsáno, jak se chovat v souladu s měnícím se ročním obdobím. Co nám kánon říká o podzimu?
Tři podzimní měsíce se nazývají „naplňování a dozrávání“. Příroda už nebují, ale dozrává a utišuje se, energie (Qi) nebes se stává ostřejší a energie (Qi) země se projasňuje. Člověk má chodit spát dříve a vstávat se slepicemi, aby si zajistil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu. Má shromažďovat duševní energii a pozornost již neobracet směrem ven, aby si zachoval čistou plicní Qi. To odpovídá podzimní atmosféře a takový je způsob shromažďování Qi na podzim. Kdo se mu protiví, poškozuje si plíce. Když si nevytvoří dostatečné zásoby energie, v zimě může ochořet průjmovým onemocněním.
Jsme za horizontem roku, Yang se v monádě překlopil do Yinu, do období spadající pod prvek kovu a orgánem prvním na ráně jsou plíce. Energie, která v létě směřovala ven, se nyní obrací dovnitř. Začínáme omezovat fyzickou i mentální aktivitu, více odpočíváme i spíme oproti letnímu období nabitému pohybem a fyzickými aktivitami, vědomí a záměr začínáme obracet spíše dovnitř, více se můžeme věnovat meditaci, více odpočíváme a dříve chodíme spát.
Složení jídelníčku by mělo využívat potraviny, které posilují plíce a rovněž je zvlhčují, protože i sucho patří k tomuto období a elementu kovu.
Výborný recept na posílení podzimní energie:
Posiluje funkci sleziny a plic, odstraňuje zahlenění, staví kašel a brání dýchacím problémům.
Ingredience a postup:
1 PL (15g) mandlí, 1 PL (15ml) kuchyňského oleje, 2 PL (30g) třtinového cukru, 500g vepřového masa nakrájeného na kousky, 1 ČL (5g) nakrájené cibule, 1 ČL (5g) nakrájeného čerstvého zázvoru, 2 PL (30ml) sójové omáčky, 1 PL (15ml) bílého vína, 1 l vody.
Namočte mandle do horké vody tak, aby šla snadno sloupnout slupka. Rozehřejte olej, dokud cukr nezkaramelizuje, přidejte vepřové a restujte po dobu 1 minuty, přidejte cibuli, zázvor, mandle, sójovou omáčku a orestujte po dobu dalších několika minut. Přidejte 4 šálky vody a pokračujte s vařením. V případě potřeby přidáme více vody a dusíme další hodinu. Osolíme a servírujeme s bílou rýží.
Nezbývá než popřát veselou mysl a dobrou chuť!