Jaro v nás i kolem nás

Podle astronomů jaro letos připadá na 20. března, kdy nastává jarní rovnodennost. Ve slovanské lady-1097260_640mytologii ovšem počátek jara přináší až první jarní bouře, kdy Perun, vládce hromu a blesku, je přilákán a uchvácen krásou Vesny, bohyně krásy, mládí, nespoutané lásky a také jara. Uchopí ji do náruče a upustí své kopí, které spustí hrom a blesk. Mohutná energie uvolněná jejich objetím ukončí zimní nehostinnou a neplodnou vládu Morany a zažene zlé duchy do jejich skrýší.

V tomto roce k nám Morana byla shovívavá a citliví jedinci mohou pociťovat a všímat si prvních náznaků nástupu mohutné jarní energie již nyní, a to nejen v přírodě, ale také ve svém těle. Příroda se probouzí ze zimního spánku a připravuje se na masivní jarní expanzi, neboť vše podléhá neustálé přeměně yinu yang a naopak. Podle čínské astrocrocus-6179_640logie je jaro již v plném proudu (čínský nový rok začal počátkem února) a jestliže chceme, po vzoru dávných mudrců, žít v souladu s přírodou a vesmírnými zákony, podívejme se, co o jarním období bylo zaznamenáno ve slavném Vnitřním kánonu Žlutého císaře (Huang Di Nei Jing – Su Wen, Sladění ducha a Qi čtyř ročních období):

Tři jarní měsíce se nazývají „rozvíjení nového a odstranění starého“. Vše v přírodě raší a roste, bují a rozkvétá. Lidé by měli chodit spát s příchodem noci a dříve vstávat. S rozpuštěnými vlasy a ve volném oděvu se procházet po zahradě, aby se cítili příjemně. Je třeba chránit nový život, neničit ho, být velkorysý a ne hašteřivý. Takové konání odpovídá jarní Qi a taková je cesta pěstování Qi v jarním období. Kdo se jí protiví, poškozuje si játra a v letním období se u něj mohou objevit chorobné změny chladné povahy, protože si nevytvořil dostatečné podmínky pro nárůst letní Qi.

Sebekriticky musím přiznat, že se mi sice daří procházet se zahradou ve volném oděvu, ale s mými rozpuštěnými vlasy je potíž, moc jich totiž již nemám. 🙂

Jaro odpovídá prvku Dřeva a jeho silnou expanzní energii nám nejlépe symbolizuje bambus, který dokáže vyrůst i několik centimetrů za den a málokterá překážka mu odolá. 5_Element

Předpokladem pro tak silnou jarní (a směrem ven obrácenou) energii ovšem je vybudování si dostatečných zásob přes zimní období, kdy máme regenerovat a odpočívat, jinak se setkáme s jarní únavou, protože jarní nárůst na nás bude příliš silný.

Prvku Dřeva na fyzické úrovni odpovídají Játra, které jsou na jaře „první na ráně“. Játra nesnáší omezování, těsné hranice, manipulaci a mají tendenci ke stagnaci Qi. Typickým příkladem stagnující jaterní Qi je vše, co pociťujeme při trémě (stažený žaludek, stísněný hrudník či hrdlo, ledové končetiny a zároveň pocení v podpaží).

Játra jsou zároveň vstupní branou organizmu pro většinu emocí, typicky stres, ať již přichází z vnějšku, nebo si ho vytváříme sami, se neblaze podepisuje na játrech. Hlavní emoce, sídlící v játrech, je vztek, ale původně, s naším narozením, byla v játrech laskavost. S postupem let, s emočními zraněními, se přeměnila na vztek. Vše, co dokáže játra uvolnit, harmonizovat, opečovávat je a vyživovat, je dobré. Na jaře zvlášť. Být sami na sebe hodní, k okolí laskaví a velkorysí.

Qi Gongu lze využít následující cvimeditation-1087851_640čení k uvolnění a vyživení jater. Pohodlně sedíme na židli s rovnou páteří, dlaně přiložené na pravé podžebří. Hluboce se nadechneme do břicha, mírně nakloníme trup do leva (tak abychom pravý bok dostali do mírné tenze) a s výdechem a hlasitým zvukem šššš vypouštíme negativní emoce z jater. Zvuk šššš svou vibrací uvolňuje játra. Provedeme 9x až 36x. Poté zůstaneme sedět rovně ve vzpřímené poloze a 9x se nadechneme do jater, přičemž si vizualizujeme jasně zelenou energii, která při nádechu vyplňuje a obaluje játra.

Dieteticky je vhodné celkově odlehčit stravu, tzn. omezit semena, ořechy, mouku, cukr, maso, pečivo, atp., ve větší míře si nyní dopřáváme všeho „zeleného“, čerstvého. Játrům prospívá např. ostropestřec, bylina dobře dostupná a z potravin mrkev, celer, petržel (kořen), červená řepa, špenát, brokolice, artyčok, ale i švestky či vepřové (zejména vepřová játra).

Další vhodné stravovací tipy, podrobnou charakteristiku i účinky jednotlivých potravin naleznete v eBooku Vše, co jste kdy chtěli vědět o jídle, ale neřekli vám to.

A nyní uvádím několik receptů, které uvolňují, vyživují a prospívají játrům.

Polévka se sójovými boby a česnekem

Ingredience: ¼ šálku (50g) sójových bobů, 3 šálky (750 ml) vody, 2 polévkové lžíce třtinového cukru, 1 hlavičku čerstvého česneku.

Sójové boby namočíme přes noc v 0,5l vody, boby slejeme a vložíme do hrnce s 0,75l čerstvé vody, kterou jsme přivedli k varu. Překryjeme pokličkou a vaříme na středním ohni po dobu 40 minut. V případě potřeby přidáme do hrnce vodu. Postupně vmícháme česnek a cukr a krátce povaříme. Polévku rozdělíme do dvou porcí a užíváme 2x denně. Lze kombinovat s následujícím receptem.

Daikon s vepřovými játry

Ingredience: 1 PL sezamového oleje, 2 ČL třtinového cukru, 250g vepřového (nejlépe jater) nakrájeného na kostky, 4 PL sójové omáčky, 1 PL bílého vína, 3 plátky zázvoru, 1 PL nakrájené cibule, 0,5l vody, 2 šálky (400g) ředkve daikon nakrájené na kostky, sůl.

Rozehřejte olej na pánvi či ve woku, přidejte cukr a vepřové, za stálého míchaní osmažte po dobu 4 minut či dokud vepřové nezmění barvu, přidejte sójovou omáčku, víno, zázvor a cibuli. Dolejte vodou a překryjte pokličkou. Přiveďte k varu, stáhněte oheň a vařte 45 minut. Přidejte daikon a vařte dalších 20 minut. Dochuťte solí a podávejte.

Dobrou chuť a nezapomeňte se procházet kvetoucí zahradou ve volném oděvu a rozpuštěnými vlasy!

Martin Řezníček
Terapeut a lektor TČM. Prostřednictvím čínské medicíny pomáhá lidem už mnoho let na jejich cestě k rovnováze a zdraví - osobní i online formou.

Je autorem e-booků Více než strava, Vše, co jste kdy chtěli vědět o jídle..., Typologie osobnosti podle 5 elementů nebo Výživa ŽENY a Výživa DĚTÍ.

Rovněž svými ONLINE KURZY pomáhá šířit moudrost čínské medicíny.
Jeho příběh si přečtěte ZDE >>
Komentáře
  • E-BOOK ZDARMA PRO VÁS:
    e-book zdarma
  • CHCI E-BOOK ZDARMA
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky