V souladu se zimní Qi

Zimní Qi

Promítneme-li jeden rok na yin-yangovou monádu, nacházíme se v nejyinovější fázi roku. Blíží se zimní slunovrat, noci jsou nejdelší a dny krátké.

Jak psáno ve Vnitřním kánonu Žlutého císaře (Huang Di Nei Jing) tři zimní měsíce jsou o „uzavírání a uschovávání“. Voda mrzne na led, zem puká mrazem. Člověk má chodit spát brzy a vstávat až s východem slunka. Je třeba chránit se před chladem, vyhledávat teplo a nedovolit, aby se tělo zpotilo, protože tím se poškozuje yangová energie. Takové chování odpovídá zimní atmosféře a to je správný způsob pěstování a uchovávání Qi v zimě. Když se tomuto protivíme, poškozujeme si ledviny a na jaře budeme cítit slabost a únavu, protože jsme si nevytvořili dostatečné zásoby pro rození mohutné jarní Qi.

Jinými slovy, jsme součástí přírody, ať již chceme nebo ne, a měli bychom s ní být v souladu. To smysl dává. Yinová fáze roku je období klidu, ztišení, uvnitřnění, svou pozornost směřovat spíš dovnitř. Svou akčnost a nadměrnou aktivitu minimalizovat a schovat si ji na příchod jara. Medvědi o tom vědí své! 🙂

Stejně jako stromy a rostliny, kdy přes zimu svou Qi stahují do země a do kořenů, kde se sbírá, kultivuje a připravuje na mohutnou jarní expanzi. Když to totiž neuděláme, na jaře přijde únava, protože jsme si nezajistili dostatečný fond a zásoby, naprosto logické vysvětlení jarní únavy. „Jak prosté, milý Watsone!“, a to se píše již ve spisech starých několik tisícovek let.

Více než kdy jindy si chráníme svůj poklad, tedy ledviny, protože schraňují naši vitální esenci (Jing). Co si za tím představit? Např. svíčku, kterou na začátku života někdo zapálil a ona hoří. Buď žijeme turbulentně, od zdi ke zdi a svíčka hoří nepravidelně a rychleji. Nebo žijeme rovnovážně, tak jak by to mělo být, každou aktivitu střídá odpočinek, jako v monádě yang se střídá s yinem. Svíčka potom hoří pomaleji a pravidelně.

Každopádně ale hoří a až dohoří, bude to konec našeho fyzického bytí v tomto těle, v tomto čase na tomto místě. Esence je každému dána při narození a od jejího množství a kvality se odvíjí kvalita a délka života. Proto, chraňte si své ledviny, nenechte je prochladnout a přes zimu více než kdy jindy si dopřejte dostatek odpočinku a kvalitní spánek.

Rovněž jídelníček si v zimním období zaslouží úpravu. Zeleninu jíme především tepelně upravenou, protože většina zeleniny ochlazuje a to nechceme. Základem jsou teplé snídaně – polévky, obilné kaše, nebo i míchaná vajíčka. Zařazujeme více potravin se zahřívající povahou – oproti létu více živočišných produktů, polévky vývary, semínka a oříšky, oves, atd. Vhodný je pomalý hrnec a zapékané pokrmy.

Tipy:

  • Ovesná kaše se skořicí a vlašským ořechem k snídani
  • Zahřívací čaj, když jsme prochladli – 6 plátků čerstvého zázvoru, 1 PL pražených fenyklových semínek, 2 ks skořice, 4 ks hřebíčku, 6 kuliček černého pepře, černý čaj a mandlové mléko na zjemnění. To vás zahřeje už jen přečtením! 🙂
  • Zahřívací a posilující víno pro zimomřivce – do 500 ml rýžového vína (nebo vodky, příp. červeného vína) přidáme 60 g kustovnice a 50 g vlašských ořechů a necháme macerovat alespoň 21 dnů. Užívat 1 malého „panáka“ denně, po ránu.

Další užitečné tipy najdete v mini video tréninku Stravování během 4 ročních období podle TČM nebo v e-booku Vše, co jste kdy chtěli vědět o jídle, ale neřekli vám to, který obsahuje také seznam 150 nejčastějších potravin s popisem, jaký má potravina efekt na organismus, když ji sníme.

Užívejte si yinové fáze roku, zůstaňte v souladu s Qi zimních měsíců a udržujte si dobré naladění vně i uvnitř.

Mějte se a smějte i se sněhovou vločkou na nose!

Martin Řezníček
Terapeut a lektor TČM. Prostřednictvím čínské medicíny pomáhá lidem už mnoho let na jejich cestě k rovnováze a zdraví - osobní i online formou.

Je autorem e-booků Více než strava, Vše, co jste kdy chtěli vědět o jídle..., Typologie osobnosti podle 5 elementů nebo Výživa ŽENY a Výživa DĚTÍ.

Rovněž svými ONLINE KURZY pomáhá šířit moudrost čínské medicíny.
Jeho příběh si přečtěte ZDE >>
Komentáře
  • E-BOOK ZDARMA PRO VÁS:
    e-book zdarma
  • CHCI E-BOOK ZDARMA
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky